AMELİYATSIZ VARİS TEDAVİSİ
Ameliyatsız Varis Tedavisi
Varis hastalığının tedavi edilebilmesi için varis konusunda deneyimli bir girişimsel radyolog tarafından detaylı bir Doppler Ultrasonografi muayenesi ile damar haritanızın çıkarılması gerekir. Bu şekilde hasarlı damarlarınızı hepsi detaylı olarak tespit edilmiş olacaktır. Doğru ve hızlı tedavi ancak bu sayede mümkün olmaktadır.
Bazı merkezlerde sadece gözle görülen varis pakelerine yönelik tedavi işlemleri yapılıyor. Bu çoğu zaman eksik bir tedavi uygulaması olarak neticeleniyor ve kısa süre içinde tekrarlamalar olabiliyor.
Ameliyat ile ya da skleroterapi ile sadece görünen varis pakelerinin tedavisi, sebebi değil sonucu ortadan kaldırdığından tam bir iyileşme sağlamaz ve sıklıkla varisler erken dönemde tekrar eder. Varis pakelerinin tedavisinden önce varies neden olan basıncın kaynağı olan kapakları hasarlı olan damarların kapatılarak geri kaçış ve basınç etkisi ortadan kaldırılmalıdır.
Burada belirtmemizgerekn en önemli konu ameliyatsız tedavinin her türlü varies uygulanabileceğidir. Bazı hekimler hastalarına “Sana lazer ablasyon tedavisi olmaz mutlaka ameliyat olmalısın” gibi tavsiyelerde bulunabiliyorlar. Bu aslında oldukça yanlış bir düşünce, her boyutta varisin ameliyatsız olarak başarı ile tedavisi mümkün. Bu yanlış bilgi lazer ablasyon ve RF ablasyonun ilk uygulandığı yıllarda 2000 li yılların başlarından kalma eski bir bilgidir. Çapları çok büyük olan safen venlerinin tedavisi için lazer ablasyonun başarı ile uygulanabileceği konusunda dünyanın en prestijli Girişimsel Radyoloji dergisi olan JVIR (Journal of Vascular and Interventional Radiology) dergisinde çıkan makalemizde çok ilerlemiş vakalardaki tecrübelerimizi paylaştık. “Efficacy and Safety of Endovenous Laser Ablation in Very Large and Tortuous Great Saphenous Veins” başlıklı yazımızın orjinal ingilizce abstractına bu linkten… ulaşabilirsiniz. Kısaca özetlememiz gerekirse bu makalemizde safen veni 15 ile 26 mm arasında çap gösteren çok ilerlemiş varisleri olan hastaların tedavisinde endovenöz lazer ablasyon %98 başarılı bir tedavi olarak sonuç verdiğini bildirdik.
Neden varis ameliyatını önermiyoruz?
Büyük varislere neden olan damarlar yaklaşık 100 yıldır cerrahi operasyon ile tedavi ediliyorlardı. Cerrahi tedavide Safen venine (bacaktaki büyük toplardamar) yönelik cerrahi bağlama (ligasyon) ve yolma (stripping) yapılmaktadır.
yani hasarlı damar bulunduğu yerden kasıktan diz altına kadar yolunarak çıkartılmaktaydı. Bu aradaki tüm bağlantı damarları da koparılmaktaydı. Varis ameliyatı sonrasında iyileşme ve hastaneden ayrılma süresi de geç olmaktaydı. Bazı vakaların günlerce hastanede, sonrasında da haftalarca evde istirahat etmesi gerekiyordu.
Ayrıca, cerrahi operasyon, genel anestezi gerektirmesi, yaklaşık %5 e varan oranlarda toplardamarlarda pıhtı ve sinir zedelenmesine sebep olması, normal hayata dönüşün geç olması ve varislerin ameliyattan sonra hastaların yaklaşık yarısında tekrarlaması nedeniyle hem hastalar hem de doktorlar tarafından zorunlu haller dışında tercih edilmemekteydi. Hastalar ameliyat olanlardan duydukları olumsuz izlenimler nedeni ile ameliyattan korkarak, ömür boyu varis çorabı giymeyi yada tedavi edici özelliği olmayan ancak bazı hastalarda bir miktar rahatlama sağlayan ilaçları kullanmayı tercih ediyorlardı. Tüm bu nedenler bugün Damar cerrahlarını da ameliyatsız tedavi tekniklerine yönlendirmektedir. Ancak ne yazık ki, varis konusunda detaylı Doppler muayenesini ve hasarlı damarların teşhisini bizzat yapabilecek, tedavisini kendisi planlayabilecek cerrah sayısı ülkemizde çok azdır.
Variste Modern Tedavi (Lazer Ablasyon/ RF Ablasyon)
Endovenöz yani damarın içinden yapılan Lazer Ablasyon un ilk kez uygulanmasıyla, 2000 li yılların başında büyük varislerin tedavisinde adeta bir devrim yaşanmıştır. Robert Min adlı bir girişimsel radyoloji uzmanı ve ekibi tarafından Büyük Safen Toplardamarındaki hasarlı kapağın tedavisi ilk kez 2002 yılında “Endovenöz Lazer Ablasyon ” (EVLA) yöntemiyle tedavi edilmiştir. Bu yöntem, kaçak yapan damarın ameliyatla yolunarak dışarı alınması yerine, damar içinden anjio gibi girierek lazer enerjisi ile hasarlı damarın içerinden kapatılması esasına dayanmaktadır. Lazerle kapatılan damardan artık varislerin içine basınçlı kaçak oluşmaz; kapatılan bu damar da vücut tarafından zamanla yok edilir. Safen veni yakılarak kapatıldığında gözle görülen varisler de küçülerek kaybolur.
Peki bu Safen damarı yok olunca onun fonksiyonunu hangi damar yerine getiriyor?
Hastalıklı ven ortadan kalktığında diğer sağlıklı venler kanı taşıma görevini üstelenerek bacağın venöz dolaşımını sağlar. Unutmayın vücudumuzda onbinlerce kilometre toplardamar var ve biz bu tedavis en fazla 40-50 cm lik bir damarı yok ediyoruz. Ameliyatsız tedavi ile vücutta hasar oluşturmadan bedenin kendini onarmasına yardımcı olunduğundan yan etkileri çok azdır. Çok ilerlemiş varisi olan hastalarda Endovenöz Lazer Ablasyon a tamamlayıcı olarak ultrason eşliğinde köpük skleroterapi tedavisi de yapılmaktadır.