MİYOMLAR HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

Miyomlar Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Miyomlar Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Miyomlar, Uterus (Rahim) dokusundan kaynaklanan, çapları genellikle 1-2 cm den den 10-15 cm ye kadar ulaşan iyi huylu tümörlerdir. Miyomlar bazen fibroid, leyomiyom veya fibromiyom adıyla tarif edilmektedir. Kadınlarda çok sık görülürler. Genellikle küçük boyutlu ve şikayete neden olmayan miyomlar sadece takip edilirler. Östrojen hormonu miyomların büyümesine neden olduğundan hamilelikte boyutları artarken menopoz sonrası küçülme ve kireçlenme  gösteririler. Miyomlar uterus dediğimiz rahimde bulundukları yere bağlı olarak 3 tiptir.

  1. Submuköz miyomlar: Rahimin en iç kımında olanlar 
  2. İntramural miyomlar: Rahim dokusu yani kas dokusunun içinde yer alanlar. (En sık görülen tip)
  3. Subseröz miyomlar: Rahim dokusunun dışına doğru büyüyen miyomlardır.

Submuköz ve intramural miyomlar en çok adet kanamalarının uzun ve şiddetli olması gibi şikayetlere neden olur. Kitle etkisi ön planda olan büyük intramural miyomlar ve subserozal miyomlarda karın ağrısı, sırt ve bacak ağrısı, dolgunluk hissi, cinsel ilişiki ile ağrı hissedilmesi, mesanenin sıkışması nedeni ile sık sık idrara gitme gibi bulgulara rastlanır. şikayet oluşturan miyomların tedavisi gerekir ve ameliyatsız miyom tedavisi bir çok miyoma uygulanabilir.

Miyomlar Nasıl Teşhis Edilir?

Miyomlar genellikle kadın doğum ya da radyoloji uzmanları tarafından ultrasonografi ile tespit edilirler. 2-3 cm den küçük boyutlu ve şikayete neden olmayan miyomlar sadece takip edilirler. Daha büyük çaplı miyomlarda bazı şikayetler de varsa ultrasondan daha ileri yöntemler kullanılmalıdır. Ultrasonda, genellikle var olan miyomların ancak bir kısmı görülebilir, ayrıca altta yatan bazı hastalıklar da atlanabilir. Manyetik Rezonans (MR) cihazıyla, hem miyomlar daha detaylı görüntülenebilir hem de başka rahim rahatsızlıklarının (adenomiyozis vb.) tanısı konur. Özellikle miyom tedavisi düşünülüyorsa hastalarımızın mutlaka MR incelemesi yapılması ve bu bilgiler ışığında tedavinin planlanması önemlidir.

 

 

 

 

 

 

SOSYAL MEDYA