GÖRÜNTÜLEME EŞLİĞİNDE BİYOPSİLER
Her organdan tanı amacıyla biyopsi alınabilir. Akciğer, karaciğer, böbrek, prostat, meme ya da tiroid. Hemen tüm biyopsilerde mantık aynıdır. Lokal anestezi ile uyuşturma sonrasında görüntüleme rehberliğinde iğne kitlenin içerisine ilerletilir ve parça alınır. Örnek olarak burada tirod ve prostat biyopsisinden bahsedicem.
Tiroid biyopsisi
Tiroid biyopsisi 10-15 dakika içinde ultrason rehberliğinde yapılmaktadır. İşlemin US rehberliğinde olması damar ya da diğer organların yaralanma ihtimalini ortadan kaldırmaktadır. Biyopsi işlemi esnasında patoloji uzmanı da aynı odada hazır bulunmakta ve mikroskopik incelemeyi gerçekleştirmektedir. Mikroskopik inceleme ile alınan materyalin yeterli olup olmadığı konusunda biyopsiyi yapan radyoloji uzmanını hemen bilgilendirilir. Bu sayede tekrarlanan girişimler önlenir. Güvenli ve emin bir şekilde işlem sonlandırılır.
Prostat biyopsisi
Prostat kanseri tanısı koymak için, ultrasonografi eşliğinde prostattan doku alınması işlemidir. Prostat kanseri teşhisi prostattan alınan dokunun histopatolojik olarak değerlendirilmesi ile patoloji uzmanı tarafından konur.
Rektumdan (makattan) yapılır. Prostat değerlendirilmesi için özel olarak yapılan prob ile rektumdan girilir, ultrason ile prostat değerlendirilir. Bu sırada prostata lokal anestezi yapılır. Ultrason değerlendirme sonucunda, uygun görülen yerlerden özel biyopsi iğnesi ile en az altı adet, 1 mm çapında, 15 – 20 mm uzunluğunda doku örnekleri alınır.
Yapılan lokal anetstezi nedeniyle işlem sırasında ağrı duyulmaz.
Prostat biyopsisi için bir hazırlık yapmak gerekir mi ?
Biyopsi rektumdan yapılacağı için mutlaka bir hazırlık gerekir.
Biyopsi sırasında rektumun boş olması istenir. Bu nedenle ya bir gün öncesinden müshil kullanılır ya da biyopsi sabahı lavman yapılır. Kronik kabızlığı olanlara ikisi bir arada da yapılabilir.
Doktorunuzun başka bir önerisi yoksa biyopsi öncesi hazırlıkta ;
Tetkike aç olarak gelmeniz gerekmez. Hasta biyopsi sabahı normal kahvaltısını yapabilir, devamlı kullandığı ilaçlar varsa bunları alabilir. Biyopsi öğleden sonra ise öğlen yemek yiyebilir. Biyopsi sonrası birkaç gün süreyle idrarda ve büyük abdestde kan olabilir, kendiliğinden geçecektir.
Daha detaylı bilgileri biyopsi yapacak doktordan alabilirsiniz.
Prostat biyopsisi nedir, nasıl yapılır?
Prostat kanseri tanısı koymak için, ultrasonografi eşliğinde protatdan doku alınması işlemidir. Prostat kanseri teşhisi protatdan alınan dokunun histopatolojik olarak değerlendirilmesi ile patoloji uzmanı tarafından konur.
Rektumdan (makattan) yapılır. Prostat değerlendirilmesi için özel olarak yapılan prob ile rektumdan girilir, ultrasonografi ile prostat değerlendirilir. Bu sırada prostata lokal anestezi yapılır. Ultrasonografik değerlendirme sonucunda, uygun görülen yerlerden özel biyopsi iğnesi ile en az altı adet, 1 mm çapında, 15 – 20 mm uzunluğunda doku örnekleri alınır.
Yapılan lokal anestezi nedeniyle işlem sırasında ağrı duyulmaz.
Prostat biyopsisi için bir hazırlık yapmak gerekir mi ?
Biyopsi rektumdan yapılacağı için mutlaka bir hazırlık gerekir.
Biyopsi sırasında rektumun boş olması istenir. Bu nedenle ya bir gün öncesinden müshil kullanılır ya da biyopsi sabahı lavman yapılır. Kronik kabızlığı olanlara ikisi bir arada da yapılabilir.
Doktorunuzun başka bir önerisi yoksa biyopsi öncesi hazırlıkta ;
Biyopsiden 1 saat önce kalçadan antibiyotik yapılır (Rocephin Flk. 1 gr. İ.M. ) , biyopsi akşamı bir tablet Tarivid 400 mg Biyopsi gününden sonraki 2 gün süre ile sabah 1 tablet, akşam bir tablet Tarivid 400 mg (toplam 5 adet ) kullanılır. Bu tedaviye rağmen çok ender de olsa ateşiniz yükselebilir. Ateş 24 – 48 saat içinde 38.5 derceyi geçerse doktorunuz ile mutlaka irtibat kurunuz.
MEME İNCE İĞNE ASPİRASYON BİYOPSİSİ,
İnce iğne aspirasyon biyopsisi yaklaşık 15 dakika süren oldukça kolay ve ağrısız bir işlemdir. Hiçbir hazırlık gerektirmez . Elde edilen biyopsi materyalleri patoloji laboratuvarına gönderilir ve 4-5 gün içinde patoloji sonucu elde edilir. İnce iğne biyopsisi tecrübeli ellerde hiçbir risk taşımaz. Komplikasyon görülmesi beklenmez.
MEME KESİCİ İĞNE (TRU-CUT) BİYOPSİ
Memede kesici iğne yada diğer adıyla kalın iğne biyopsisi kullanılan iğnenin kalın olması dışında ince iğne aspirasyon biyopsisinden farklı değildir. Hiçbir hazırlık gerektirmez. Elde edilen biyopsi materyalleri patoloji laboratuvarına gönderilir ve 4-5 gün içinde patoloji sonucu elde edilir. Kalın iğne biyopsisi tecrübeli ellerde ciddi bir risk taşımaz. Kanama ve enfeksiyon gibi komplikasyonlar çok nadiren görülür.
VAKUM DESTEKLİ MEME BİYOPSİSİ
Kalın iğne biyopsisinin biraz gelişmiş modelidir. Bir bölgedeki tüm dokunun örneklendiğinden emin olmak istersek vakum destekli biyopsi tekniğini kullanıyoruz. Bu teknikte biyopsi iğnesi bir vakum cihazı ile desteklendiğinden daha kalın doku parçaları almak mümkün oluyor. Hatta lezyonun tamamını almak mümkün olduğundan. Patoloji sonucu iyi huylu çıktığında tedavide aynı seansta yapılmış oluyor.