TARAMA NEDEN GEREKLİ?
Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser. Her 8 ile 10 kadından biri yaşamı boyunca meme kanseri teşhisi alıyor. Meme kanserinin bu kadar sık olması kadınlarımızın bu konuda tedirgin olmasına neden olabiliyor ancak meme kanseri aslında erken tanı aldığında hiç de korkulacak bir hastalık değil.
Ben düzenli mamografi ve ultrasonografi kontrollerine gelen hastalarımda çok erken tanı imkanı bulduğum için bazen, kanser teşhisimi kendilerine bildirirken şu şekilde açıklama yapabiliyorum.
“Evet patolojik olarak kanser teşhisi doğrulandı, ancak o kadar erken yakalanmış bir kanser ki, hayatınızda hiçbir değişiklik olmadan küçük bir operasyon ile o kanserden seni tamamen temizleme imkanımız var. Ayrıca, kemoterapi ya da radyoterapi gibi toksik etkileri olan terapileri de almak zorunda kalmayacaksın. Düzenli mamografi ve ultrasonografi kontrolleri bu açıdan çok önemli.
El ile muayene erken teşhiste yeterli bir duyarlılığa sahip değildir. Bir kitle ele gelebilecek boyuta ulaşmasından 2 yıl kadar öncesinde mamografi ile saptanabiliyor. Bu süre bazı kanserlerde daha da uzun olabiliyor. Bundan dolayı el ile muayene, gerek doktor muayenesi gerekse kendi kendine yapılan el muayenesi, erken teşhiste yeterli bir yöntem değildir. Meme kanseri taramasında faydalı olduğu gösterilen tek yöntem radyolojik olarak memenin görüntülenmesidir.